top of page
  • vos449

Overgeven - Robin Douwenga

Wie ben je en wat doe je?

Moi, ik ben Robin Douwenga, oud-praeses (2015-2016) van de mooiste vereniging van Groningen.

Volgens mijn voorganger Jelmer de Boer mag ik mij profileren tussen de yuppen nu ik in december mijn tweede masterdiploma heb behaald en daarmee ben uitgestudeerd. Ik sta echter nog wekelijks achter de bar in Bar Players en leef momenteel weer enigszins als student: beetje uitslapen, beetje zuipen, geen verplichtingen. Momenteel geniet ik namelijk van een betaalde vakantie. Tot voor kort was ik werkzaam als juridisch medewerker bij de Nationaal Coördinator Groningen (schadeafhandeling aardbevingsschade). Per 1 juni start ik bij detacheringsbureau Eiffel als jurist lokale overheid. Zij detacheren mij bij de Stichting Gelijkwaardig Herstel waar ik mij bezig zal houden met schade analyse van gedupeerden van de toeslagenaffaire.

In mijn vrije tijd volg ik bokstrainingen en ik ga wekelijks naar FC Groningen (uit en thuis). Dat heeft overigens niets met elkaar te maken.

Na 10 jaar Drs. Vijfje speel ik sinds dit seizoen zaalvoetbal bij P.K.C.83, die turkenclub gesponsord door de barbierendynastie. Met een bijeengeraapt zooitje kameraden hobbelen wij mee in de derde klasse. Ik word nog steeds geregeld naar het strafbankje verwezen voor een misplaatste zaag of ongezouten commentaar. Er is dus niet veel veranderd in al die jaren.Wat is jouw beste herinnering aan Vijfje en waarom?

Mijn ‘beste’ herinnering aan Vijfje? Poeh, ik heb een heleboel mooie herinneringen aan mijn tijd bij Vijfje. Als ik aan die tijd terugdenk, zie ik mijzelf direct weer met een pitcher in de hand in Jut&Jul staan, lekker ouwehoeren met andere Vijfjes. Aan mijn bestuursjaar, het jaar waarin ik zitting nam in de LustrumCommissie en aan de organisatie van en deelname aan de Costa Brava Cup heb ik hele goede herinneringen.Op iets meer persoonlijk vlak heb ik hele goede herinneringen aan de tijd van Drs. Ultra’s. Voorafgaand aan mijn bestuursjaar vroeg wijlen Paus mij of ik niet iets kon doen aan de tamme sfeer op de tribune tijdens thuisspeelavonden en andere belangrijke wedstrijden. Met een paar jongens heb ik toen Drs. Ultra’s in het leven geroepen. Vlaggen en spandoeken hebben wij geschilderd, sfeeracties uitgedacht en liederen verzonnen. Voorafgaand aan de thuisspeelavond nodigden wij Vijfjes uit in de Paddepoelbar om de kelen te smeren waarna wij in optocht richting de ACLO liepen. Ondertussen werden de verzonnen liederen ingezet, halve liters genuttigd en vuurwerk afgestoken. Op de tribunen stonden wij twee wedstrijden lang en zongen wij de longen uit ons lijf. Vaak met als resultaat dat de punten in Groningen bleven. Het eerste jaar stonden wij met nog geen tien man liederen te zingen, maar al gauw groeide dit uit tot tientallen actieve deelnemers, waardoor de Struikhal in een heksenketel veranderde. Ook tijdens de beker- en playoff wedstrijden van Vr1 organiseerden wij een PMDS. In die jaren werden mooie resultaten geboekt en prijzen gepakt en kreeg ik veel waardering voor de steun en sfeer die vanaf de tribunes te horen was. Nog steeds zijn spandoeken en vlaggen op de tribune tijdens thuisspeelavonden zichtbaar en worden af en toe door ons verzonnen nummers ingezet. Ook kijk ik met een glimlach terug aan het jaar waarin op mocht shinen op verschillende ‘verkiezingsposters’ die in de binnenstad van Groningen hingen. Bestuur Kroeze voerde een ludieke actie uit in verkiezingstijd. Parodieën op verkiezingsposters werden gemaakt met daarop studentikoze teksten en beloften. Ik werd gevraagd of ik op één of twee posters wilde staan met mijn foto. Dat leek mij best grappig, helemaal omdat ik deze eer zou delen met Joep Verheij. Uiteindelijk stond ik met mijn hoofd op iedere poster en werd de ludieke actie opgepikt door verschillende media, zowel Dumpert als Radio2 bijvoorbeeld. Op Dumpert heb ik een heleboel reacties voorbij zien komen waarom ik kon lachen. Als een boer met kiespijn dan. Ik zou eruit zien als iemand die geen biertje zou willen doorgeven en ook had volgens verschillende reaguurders iets weg van een persoon met het syndroom van down.Via deze weg wil ik ook graag even kort ingaan op het antwoord van Thijmen Kroeze op deze vraag. Hij stelt: “Ik vind het niet oké hoeveel invloed Robin Douwenga op mijn goede herinneringen heeft gehad.” Ik kan gerust zeggen dat ik er trots op ben dat ik een dergelijke invloed heb uitgeoefend op de herinneringen van een oud-Vijfje. Heb ik toch iets goeds gedaan.


Wat heeft jouw tijd bij Vijfje jou gebracht?

Mijn tijd bij Vijfje heeft mij ontzettend veel gebracht. Naast een geweldige studententijd heb ik veel vrienden aan deze tijd overgehouden. Met een vriendengroep, bestaande uit veel oud-Vijfjes, gaan wij nog steeds wekelijks naar uit- en thuiswedstrijden van FC Groningen. De jongens worden allemaal wat ouder en serieuzer, maar geregeld is drank een duivel en vliegt er weer eentje studentikoos uit de bocht. Daarnaast vieren we met bestuur 15/16 nog steeds jaarlijks kerst en bereiden we een diner voor. Ik vind het super mooi dat wij nog steeds ieder jaar de moeite nemen om elkaar op te zoeken. Volgens mij kunnen niet veel oud-besturen dat zeggen. Ook heb ik enigszins inzicht in het zaalvoetbalspelletje gekregen na 10 jaar Vijfje. Door mijn beperkte techniek, conditie en zelfbeheersing betaalt dat zich echter nauwelijks uit binnen de lijnen. Tot slot heb ik bij Vijfje de mogelijkheid gekregen om mij zowel op sociaal als professioneel vlak te ontwikkelen. Van mijn bestuursjaar, ervaring in vele commissies en jaren in controle- en adviesorganen heb ik enorm veel geleerd. Tijdens het solliciteren is de vereniging en mijn ervaring als voorzitter meermaals ter sprake gekomen.


Waar mogen Vijfjes en oud-Vijfjes jou voor benaderen?

Voor een pilsje en wat anekdotes ophalen ben ik altijd wel te porren. Ik ben de moeilijkste niet. Ook voor een ongezouten mening over beleid mag je mij bellen. Jarenlang heb ik vanuit de RvA en als onderdeel van de ALV mij kritisch opgesteld, doorgevraagd en advies gegeven. Nu ik wat verder van de vereniging afsta bezoek ik geen ALV’s meer en geef ik ook geen ongevraagde adviezen meer. Maar ik denk nog altijd graag mee! Tot voor kort had ik ook nog zitting in de zogeheten ClubhuisCommissie van Vijfje. Wij deden onderzoek naar de aanschaf van een pand om een eigen clubhuis inclusief stamkroeg te realiseren.

Zoek je overigens nog een gezicht bij een politieke boodschap tijdens verkiezingstijd, mag je mij ook bellen!


Aan wie (of van wie) geef je over en waarom? (Diegene is de volgende maand aan de beurt) 

Ik ben erg benieuwd hoe het met mijn voorganger als voorzitter, Luuk Dieteren, gaat. Tijdens onze overdrachtsperiode werden Luuk en ik close en totdat Luuk Groningen inruilde voor Utrecht spraken wij elkaar geregeld. Sinds Luuk woonachtig is in Utrecht heb ik hem slechts enkele keren zien opduiken bij Vijfje aangelegenheden. Daar sprak ik hem echter niet of nauwelijks, alle aandacht ging uit naar een vrouwelijk oud-lid. Heeft het hem iets opgeleverd?

185 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page